گفتوگو با علیرضا کاظمی، هماهنگ کنندهی «شبکهی دانشجویان پیشرو در هلند» در بارهی نحوهی کاندیداتوری و بهاره هدایت و نیز مادر بهاره هدایت:
با وجودی که حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران در نوع خود بینظیر بوده و بسیاری از گروهها و اقشار مردم را به صحنهی مبارزات مدنی کشاند، ولی طبعاً نقش گروههایی که همواره در این مبارزات شرکت داشتهاند، برجستهتر بود. به همین ترتیب، امروز بیشترین تعداد زندانیان سیاسی را فعالان دانشجویی تشکیل میدهند.
بهاره هدایت، تنها دختر عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت یکی از این دانشجویان است که البته برای پنجمین بار در زندان است. او برای دومین بار بهار و نوروز را در اوین میگذراند.
آخرین دستگیری بهاره در نهم دیماه، ساعتی پس از این مصاحبهای بود که با رادیو زمانه انجام داد. در این مصاحبه از او که به شدت هم مریض بود، در بارهی برخی خشونتها که در واکنش به خشونت ماموران انتظامی در روز عاشورا اتفاق افتاده بود میپرسم:
همانطور که شما الان در بارهی این مساله صحبت میکنید، متاسفانه بازتابی که چنین اعمالی از طرف مقابل پیدا میکند، اعمال خشونتی چندین برابر بدتر است. همانطور که الان صحبت از اعدام و یا حداقل تهدید به اعدام سران جنبش را به میان کشیدهاند. این قطعاً برای جنبش پیروزی محسوب نمیشود.
بهاره با وجود این که بر بیفایده و حتی مضر بودن برخی رفتارهای رادیکال در حضورهای خیابانی تاکید میکند، اما معتقد است که:
این واکنشها همان لحظه به وجود آمده است. مردمی که ماهها است با پلیس ضدشورش روبرو میشوند و بدون اعمال هیچ خشونتی، کتک میخورند، حتی کشته دادهاند و شاهد تبلیغات دروغ گستردهی از سوی حاکمیت بودهاند، وقتی دوباره در موقعیت رودررو با همان مأمورین خشن امنیتی قرار میگیرند، خودبهخود واکنش احساسی نشان میدهند. یعنی اصلا نمیشود این برخورد را منوط به یک راهکار از پیش تعیین شده دانست.
مادر بهاره هدایت در مورد وضعیت روحی و جسمی او در زندان میگوید:
بالاخره اسماش زندان است دیگر! یکی دوبار هم که با بهاره ملاقات حضوری داشتهایم، میگوید: خوبام! اما فکر نمیکنم… ما از طریق حرفها و گفتههایاش متوجه میشویم که اینطور نیست. نگراناش هم هستیم. خیلی نگرانایم.
بهاره داروهایی را مصرف میکرد. آیا امکان استفاده از این داروها را در زندان دارد؟
خیر نمیگذارند داروها را به زندان ببریم. به مسئولین زندان گفتهایم، اما میگویند که نمیتوانیم دارو به زندان بفرستیم. دارو که نه، خوراکی معمولی هم یک بار با خود بردیم، نگذاشتند و گفتند که امکان ندارد.
خانم هدایت، پنجمین بار است که دخترتان دستگیر میشود. به نظر شما، چرا این اتفاقات برای او میافتد؟
به هرجهت هر انسانی برای خود عقیدهای دارد. ایشان هم مانند دانشجویان دیگر عقیدهاش با من که مادرش هستم، فرق میکند. هرقدر هم قبلا با او صحبت میکردیم، میگفت که بهترین راه را انتخاب کرده است و این راه را دوست دارد. من هم به او گفتم: خُب انشاالله موفق باشید. تو و دوستانات هرکدام که پیگیر راهتان هستید، انشاالله موفق باشید.
شما به عنوان یک مادر، فکر میکنید راهی که بهاره و دوستاناش میروند، چه راهی است؟
در واقع راهی است که به خاطر جامعه و به خاطر ملت ایران میروند. نه تنها ایشان، بلکه هر دانشجویی که دارد درس میخواند، از دور میبینند که در جامعهشان چه میگذرد. پس به خاطر هموطنانشان هم که شده، خود را به آب و آتش میزنند. تا این که ببینیم… انشاالله که موفق باشند.
اینک در خبرها آمده است که بهاره هدایت کاندیدای «جایزهی دانشجویی صلح»، از سوی «اتحادیهی سراسری دانشجویان اتحادیهی اروپا» در سال ۲۰۱۰ شده است.
در گفتوگویی با آقای علیرضا کاظمی، هماهنگ کنندهی «شبکهی دانشجویان پیشرو در هلند» در بارهی این جایزه، نحوهی کاندیداتوری و بهاره هدایت پرسیدهام:
همانطور که میدانید جایزهی صلح نوبل در کشور نروژ توزیع میشود. از سال ۱۹۹۹ ابتکاری در این کشور به وجود آمده است که جایزهی دانشجویی صلح را نیز اهدا میکنند. هر دوسال یک بار در دانشگاه علوم و تکنولوژی تورنهایم در نروژ، فستیوال بزرگ بینالمللی دانشجویان برگزار میشود. یکی از کارهایی که از سال ۱۹۹۹ در این فستیوال بینالمللی دانشجویان انجام میشود، اعطای این جایزه است.
برندگان تاکنونی این جایزه چه افراد و یا نهادهای دانشجویی بودهاند؟
اولین برندهی این جایزه در سال ۱۹۹۹ «شورای همبستگی دانشجویان تیمور شرقی» بود. در سال ۲۰۰۱ به «فدراسیون تمام برمه» که اتحادیهی دانشجویی برمه است، تعلق گرفت. همراه با این فدراسیون، رهبر آن هم به عنوان برندهی جایزه معرفی شد.
در سال ۲۰۰۳ «اتحادیهی ملی دانشجویی زیمبابوه» این جایزه را به خود اختصاص داد. در سال ۲۰۰۵ «اتحادیهی دانشجویی کلمبیا» و در سال ۲۰۰۷ خانم چام تونگ ۲۵ ساله، فعال دانشجویی، فعال حقوق بشر و آموزگار برمهای برندهی این جایزه بودند.
آخرین جایزه نیز در سال ۲۰۰۹ به خانم دانشجوی ۲۳ سالهای در صحرای غربی به خاطر فعالیتهایاش در این منطقه تعلق گرفت. صحرای غربی منطقهای در جنوب مراکش است که محل درگیری و مناقشات بین جبههی آزادیبخش پولیساریو و پادشاهی مراکش است. این خانم به خاطر فعالیتهایی که در زمینهی حقوق تحصیل و حقوق بشر در این منطقه انجام داده بود، برندهی این جایزه اعلام شد.
آقای کاظمی، اتحادیهی سراسری دانشجویان اروپا، چگونه از فعالیتهای بهاره مطلع شده است؟ و چه نوع اطلاعاتی شما یا احیاناً دیگر گروههای دانشجویی در مورد ایشان در اختیار این اتحادیه گذاشتهاید؟
اتحادیهی سراسری دانشجویان اروپا، به عنوان نهادی که ۴۵ اتحادیهی بزرگ دانشجویی از ۳۷ کشور را دربر میگیرد، هر دوره، کاندیدایی برای دریافت این جایزه معرفی میکند که میتواند از مهمترین کاندیداها باشد.
طی این مدت ما به عنوان شبکهی جوانان پیشرو در هلند، تلاش کردهایم نه فقط به این اتحادیه بلکه به همهی شبکههای جوانان و اتحادیههای موجود در اروپا و یا حتی احزاب جوانان، در ارتباط با شرایط ایران و از جمله خانم بهاره هدایت اطلاعرسانی کنیم. یعنی توجه را به موضوع ایران بربیانگیزیم.
در این جهت برای آنان به طور منظم جلسات اطلاعرسانی تشکیل میدهیم و یا بولتنهای خبری تهیه میکنیم. ما در این اطلاعرسانیها به اخبار دستگیریها و به طور مشخص در مورد خانم بهاره هدایت تاکید میکردیم.
برای این شبکههای دانشجویی و جوانان خیلی جالب توجه بود که خانم بهاره هدایت پنج بار دستگیر شده است.
اما در عین حال ایشان هم به گردهمآیی بینالمللی روز جهانی دانشجو در ۱۷ نوامبر پارسال، پیام ویدئویی فرستاده بود و هم به گردهمآیی بینالمللیای که ما خودمان در روز ۱۶ آذر (روزدانشجو) در هلند برپا کرده بودیم، پیام دادند. این تلاشها و زحمات خانم بهاره هدایت برای اتحادیهی دانشجویان سراسری اروپا خیلی برجسته بود.
اگر ممکن است، توضیحی در مورد ترتیب انتخاب کاندیداها و روند اعطای جایزه به کاندیدای نهایی بدهید.
تعداد کاندیداهایی که میشود معرفی کرد، نامحدود است. ولی یک سقف زمانی دارد که پانزدم آوریل است. ما نمیدانیم امسال چه تعداد کاندیدا معرفی شدهاند. ولی انتخاب آنها در دو مرحله انجام میگیرد.
در مرحلهی اول «کمیتهی کاندیداتوری» که نمایندگانی از پنج دانشگاه بزرگ در آن حضور دارند، همهی این کاندیداها را بررسی میکند و از میان آنان سه کاندیدا را انتخاب میکنند.
بعد از این مرحله، کمیتهی بزرگتری متشکل از چهار دانشجو که از سوی اتحادیهی ملی دانشجویان و انجمن دانشجویان نروژ معرفی میشوند، به اضافهی چهار متخصص از چهرههای علمی، رسانهای و سیاسی و یک مسئول، تشکیل میشود.
نهایتاً این کمیته تصمیم میگیرد که این جایزه به کدام یک از سه کاندیدای برگزیده اعطا شود. خود جایزه در سال ۲۰۱۱ اهدا میشود، ولی تصمیم در مورد برندهی آن زودتر صورت میگیرد.
از علیرضا کاظمی میپرسم که آیا به سبکی که ایرانیان در انتخاب «مرد سال» یا «هنرمند سال» کمک میکنند، میتوانند به این پروسه نیز کمک کنند؟ پاسخ او منفی است؛ اما از ایرانیانی که خواهان اختصاص این جایزه به بهاره هدایت هستند، خواهشی دارد:
کاری که ایرانیان میتوانند در این راه انجام بدهند، شاید حتی ساده به نظر برسد؛ اما واقعیت این است که ما برای برجسته کردن این کاندیداتوری و تبلیغات لازم در این جهت، حتی یک عکس مناسب با کیفیت بالا در دسترس نداریم.
به همین دلیل، از همهی کسانی که ممکن است (مثلا گردانندگان سایتها و یا دوستان خود خانم هدایت) عکسی مناسب و با کیفیت بالا از ایشان در دست داشته باشند، خواهش میکنم اگر امکان دارد این عکس را در اختیار ما بگذارند تا ما بتوانیم در معرفی ایشان بیشتر تلاش کنیم.
No comments:
Post a Comment